P1018411

30 dkg savanyú káposzta (lé nélkül, kinyomkodva mérve)
25 dkg krumpli
1 l húsleves (átszűrve, zsírtalanítva)
5 dkg enyhén füstölt húsos szalonna (erdélyi)
1 kis fej hagyma (5 dkg)
1 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
tejföl a tálaláshoz

A szalonnát apró kockára vágom és ropogósra sütöm. Kiszedem a zsiradékból, lecsöpögtetem és félreteszem tálalásig.

A felaprított hagymát a szalonna zsírján üvegesre sütöm, majd hozzáadom a savanyú káposztát, a fokhagymát, átforgatom a forró olajos zsíron, és felöntöm a húslevessel. Megy hozzá a felkockázott krumpli, babérlevél, só, és még fél liter víz. Fedő alatt addig főzöm, amíg a krumpli megpuhul.

Babérlevelet kihalászom, a levest botmixerrel pürésítem, nem túl simára, szerintem ennek a levesnek jól áll, ha kissé rusztikus, darabos (de a gyerek azért még bögréből tudja nyelni). Tálalásnál a tányérban megszórom a szalonnapörcökkel és adok mellé tejfölt.

0 comments

Leave a reply