Ez volt a harmadik torta Csipi harmadik születésnapjára, ez már a bölcsődei zsúrra készült. A tésztája tulajdonképpen egy leegyszerűsített banánkenyér, a krém pedig egy gazdag, mascarpones tejcsokoládé krém, amivel nagyon jól lehet dolgozni, szépen tartja a formáját, mégis krémes, lágy.

A zsúr (mit is írok, Tamás szerint “parti”) után a bölcsiben csokoládéval összemaszatolt pofikák négyzetméterre eső igen magas száma alapján arra következtettem, hogy a 2 és 3 év közötti gyerekeknek nagyon bejön.

  • 22×20 cm szögletes sütőforma
  • 2 nagy banán (20 dkg tisztítva)
  • 3 tojás
  • 5 dkg finomra hengerelt zabpehely
  • 10 dkg finomliszt
  • 5 dkg nádcukor
  • 2 tk sütőpor
  • 1/2 kk szódabikarbóna
  • 1 ek vaníliás cukor (házi vagy Bourbon)
  • 3 dkg vaj
  • krém:
  • 12,5 dkg tejcsoki
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 ek kakaópor (cukrozatlan, Holland)
  • 2 ek nádcukor

A banánt a tojásokkal és zabpehellyel addig turmixolom, amíg a zabpehely sem marad már darabos benne. Hozzáadom a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet, cukrokat, olvasztott vajat, alaposan kikeverem, majd kivajazott kilisztezett vagy szilikon sütőformába öntöm.

Előmelegített sütőben 180°C fokon (villanysütő, alsó-felső sütés) 20 percig sütöm, amíg tűpróbánál már nem ragad a tészta a tűre.

Rácsra borítva hűtöm ki.

A csokoládét összetördelem, majd a mascarponeval, cukorral, kakaóporral együtt megolvasztom. Addig keverem kis láng felett, amíg a kakaópor is csomómentesen feloldódik benne.

Ha kihűlt a krém és megdermedt kissé, a tortalapot kettévágom, megkenem a krémmel, rárakom a tetejét, majd bevonom a maradék csokikrémmel.

Díszítésre én reszelt étcsokoládét szórtam a torta tetejére+ oldalára, illetve néhány smarties színesítette a végeredményt.

6 comments

Dorka

Szia! 🙂
Nagyon klassz ez a torta! Vajon 18 vagy 26 cm átmérőjű kapcsos formában, vagy 20/22 cm-es piteformában is megsüthető?Ha igen, milyen mennyiséggel számoljak? Februárban lesz az én törpém 3.szülinapja, megsütném 🙂 Megírnád, hogy a másik 2 torta milyen volt? Vagy arról is lesz blog-bejegyzés? 🙂 Köszönöm!!!!!

    killervidra

    Dorka, szerintem ez nagyjából 1 26 cm-es formába, vagy 2 18 cm-es kerek formába elegendő tészta. Persze a 26 cm-es formában lapos lesz egy kicsit, két réteg tésztával célszerűbb készíteni a tortát. Szóval ha 26 cm-es, akkor dupla mennyiségből érdemes nekiállni. 🙂 A másik két torta: egy fehér csokoládés liofilizált epres trüffeltorta és egy vérnarancsos ricottakrémes torta gránátalmával, de ezekről nincs fotó, nem lesz belőlük bejegyzés egyhamar. 🙂

Dorka

Köszönöm, még egy sos kérdés: 26 cm-es formához gondolom a krémet is duplázzam, ugye? vagy az úgy sok? vágjam esetleg háromba a tésztát?

    killervidra

    Dorka, duplázhatod a krémet nyugodtan, elég jó tartása van ha kihűl, így elbírja a tészta a kicsit több krémet is. 🙂

Dorka

Megcsináltam, nagyon finom volt, köszönöm!!! Szerintem akár kicsivel több krémmel is jó lehet, illetve esetleg kis dió is mehet a tésztába… Na, majd legközelebb 🙂

    killervidra

    Dorka, mehet bele többkrém, simán, én ezt elég messzire szállítottam, nem mertem bele többet tenni+ elég pici gyerekek is ettek belőle, nekik ennél több krémmel túl tömény lett volna. A dió is mehet bele 2 éves kor felett, ezt azonos mennyiségű zabpehely helyett érdemes a tésztába keverni. 🙂

Leave a reply to Dorka Cancel