A gyermekem egy ideje rászokott arra, hogy a hús mellé köretként is húst kér. A “mi legyen a vacsora?” kérdésre rendszeresen a “kacsahusi” választ kapom, arra pedig, hogy mi legyen mellé a köret, általában a “libahusi” a replika. És valóban nem eszi meg, akármit is készítek, az eddigi örök kedvenc krumplipüré és párolt rizs is tiltólistára került már, a zöldségek mellé. Szerencsére ezek a korszakok nem tartanak sokáig, a kacsa-liba diétától kissé megcsömörlött felnőtt populáció idehaza legalábbis nagyon várja már a végét. Ha pedig túl akarjuk élni ezt az időszakot, marad  a trükközés, tehát hogyan rejtsük el “husiba” a zöldséget-gyümölcsöt. A mandula ugyan nem az a tipikus zöldség, de legalább nem hús, igen magas a tápanyagtartalma, van benne rost, sok benne a telítetlen zsírsav, E vitamin, egy egész sor B vitamin, különösen folsavból tartalmaz sokat és a csonthéjasok között kiemelkedően magas a fehérje tartalma, 100 gr közel 21 gr fehérjét tartalmaz. Meg hát finom. Akárcsak az aszalt sárgabarack, amiről jó tudni, hogy kapható kénezetelen változatban is, ennek a színe nem olyan szép élénk narancsos, mint a kénezettenek, inkább barna, de itt ez úgysem látszik, a gyereket pedig inkább ne kénezzük, ha nem muszáj.
A kínai ötfűszer pedig igazi jolly joker, ha gyereknek készült ételről van szó, hiszen ez egy valódi hatásvadász összeállítás az apróságoknak, illatos, ízes, és a karácsony illatú kis golyóbisoknak nem igazán tudnak ellenállni, még a legrosszabb evők sem. A legtöbb nagyobb áruházban vagy keleti fűszerboltban megvásárolható készen is, de házilag is elkészíthető a következő recept alapján:

2 ek szecsuáni bors
15 szem csillagánizs
2 ek édesköménymag
1 ek szegfűszeg
1 ek őrölt fahéj

A hozzávalókat finom porrá őröljük mozsárban, vagy késes aprítóban/fűszerdarálásra rendszeresített kávédarálóban. Kávédaráló használatakor a csillagánizst előtte célszerű mozsárban durvára törni. Nagyobb mennyiség készítése esetén a kész fűszerkeverék jól záródó tetejű tárolóban sokáig eltartható.

Végül pedig a csirkegolyók receptje, amihez én most mézes mustáros tejfölt készítettem. Mert a gyerek így szereti. 🙂

60 dkg csirkemellfilé (de pulykamellfilé, sertéscomb is használható helyette)

4 szál újhagyma

2 csapott ek kínai ötfűszer keverék

2 tojás

10 dkg darált mandula

8 szem aszalt sárgabarack (6-8 dkg)

olaj a sütéshez

A húst lehártyázom, a nagyobb inakat kivágom, majd felkockázom és késes aprítóba teszem. Hozzáadom a tojást, mandulát, kínai ötfűszert, a szár zsengébb zöld részével együtt vékonyra felkarikázott újhagymát, sót, és pépesre darálom. Az aszalt sárgabarackot nagyon finomra aprítom késsel, majd ezt is a masszához adom, összegyúrom és nedves kézzel kisebb diónyi gombócokat formázok belőle.

Bő, forró olajban arnyszínűre sütöm, szűrőlapáttal kiszedem, papírtörlőn leitatom róla a felesleges zsiradékot, és mézes mustáros tejföllel tálalom.

 

 

0 comments

Leave a reply