A nap legérzékenyebb étkezése nálunk továbbra is a reggeli, ezért igyekszem a gyermek számára minél könnyebben fogyasztható, akár kis uzsonnás zacskóban magunkkal is vihető ételeket készíteni. Tehát puha kekszeket, piskótákat. Ezek nem tipikus édességek, azaz enyhén édes ízük van csak, és cukor helyett mézzel készülnek, a beltartalmi értékekről pedig az olajos mag és búzacsíra gondoskodik. A búzacsíra nagyon egészséges és sokoldalú alapanyag, de érdemes belőle bio minőséget használni a gyerekételekhez. Fehérje és rost tartalma magas, tápanyagtartalma is jelentős, nagy mennyiségben tartalmaz B és E vitaminokat, káliumot, magnéziumot, esszenciális zsírsavakat és aminosavakat, tahát érdemes a gyerekek étrendjébe is beilleszteni.

De azt is el kell mondanom, hogy búzacsíra nélkül is működik a recept, a búzacsírát azonos mennyiségű darált olajos maggal helyettesítve, így a gluténmentes diétán lévő gyermekek számára is elkészíthető, sőt, az eredmény így egy lapos, leginkább macaronra emlékeztető, korong alakú, puha “piskóta” lesz, ami még mutatósabb. Tulajdonképpen ez a változat készült először, desszertnek, viszont én a tészta tartalmasabbá tétele mellett döntöttem, így egészült ki búzacsírával is a recept. Ehhez a változathoz még egy kiegészítés: ezt érdemes 150-160 C fokon sütni, picit tovább (12-13 percig), így ropogós burkot kap a tészta a puha belső mellett.

fahéjas vaníliás mogyorós tallérok

1 tepsi/18 darab

8 dkg darált mogyoró

2 dkg búzacsíra

1 tojás

4 dkg méz

1/2 tk sütőpor

1/2 tk őrölt fahéj

1/2 mk őrölt vanília

18 szem egész mogyoró

A hozzávalókat az egész mogyoró kivételelével alaposan összedolgozzuk, majd a lágy masszából teáskanállal kis halmokat szedünk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

Mindegyik közepébe 1-1 darab egész mogyorót nyomunk, majd előmelegített sütőben 180 C fokon  8-10 percig sütjük, amíg elkezd pirulni a teteje.

A sütőpapírral együtt rácsra emelve hűtjük ki.

kakaós mandulás tallérok

1 tepsi/18 darab

8 dkg darált mandula

2 dkg búzacsíra

1 tojás

4 dkg méz

2 csapott tk holland kakaó

1/2 mk őrölt vanília

1/2 tk sütőpor

18 szem mandula

A hozzávalókat az egész mandula kivételelével alaposan összedolgozzuk, majd a lágy masszából teáskanállal kis halmokat szedünk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

Mindegyik közepébe 1-1 darab egész mandulát nyomunk, majd előmelegített sütőben 180 C fokon  8-10 percig sütjük, amíg elkezd pirulni a teteje.

A sütőpapírral együtt rácsra emelve hűtjük ki.

0 comments

Leave a reply