Csokikrémes kenyeret márpedig nem adok a gyereknek!

Mondhatnám, de mi értelme lenne, ha ez rendeszeresen előfordul az oviban uzsonnára, és történetesen (ki érti, miért?), ez a gyerek kedvenc eledele. Szóval kéri, itthon is, és jelen esetben a házi előállítás oka, hogy egyszerűbb, mint elugrani érte a boltba. Mert lehet kapni jó minőségű csoki- és mogyorókrémeket is, ezt én tudom, de elkészíteni sokkal egyszerűbb (főleg, ha az első tisztességesebb kínálattal rendelkező bolt 10 kilométerre esik a háztól) és legalább nem kételkedhetem a címkén az összetevők valós voltában sem.

A képen látható állag a hűtőben tovább szilárdul, és a végeredmény az átlag mogyorókrémhez fog majd közelíteni, a beltartalom pedig dúsítható, egy-két evőkanálnyi, finomra őrölt pirított törökmogyoróval vagy mogyoróvajjal, de akár finomra darált, pörkölt, sózott földimogyoróval is. (ekkor érdemes ugyanennyi sűrített tejet adni még a keverékhez)

Aztán hogy mire jó ez? Nos, nálunk pirítóssal az igazi favorit, de magában, süteménybe, kekszbe töltve vagy palacsinta mellé is kiváló. Ha már csokikrémet kell adnunk a gyereknek… 🙂

10 dkg tejcsokoládé

10 dkg sűrített tej

10 dkg vaj

1/2 mk őrölt vanília

1 bő késhegynyi őrölt fahéj

3 ek nádcukor

1 ek kakaópor (cukrozatlan, holland)

A sűrített tejet a kakaóval csomómentesre keverjük (a habverő ideális a feladatra), majd hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, vaníliát.

Állandó kevergetés mellett felforraljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Amint a vaj elolvad, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét.

Üvegbe töltjük, majd kihűlés után hűtőben tároljuk.

Megjegyzés: készülhet cukrozott sűrített tejjel is, ekkor további cukor hozzáadása már nem szükséges.

6 comments

Garffyka

Én sem értem, miért szeretik annyira 🙂
Tetszik ez a változat, amint megcsappan az itthoni készlet, kipróbálom.

    Herczeg Gabriella

    Garffyka, vannak ezek a megmagyarázhatatlan dolgaik a gyerekenek … :)))
    Örülök hogy tetszik a recept! 🙂

Jenis

Nagyon tetszik!
Én mogyoró-, dió- meg mandulakrémet szoktam készíteni. Nálunk a csonthéjasok a menők. 🙂
Szerintem ez is megér egy próbát. 🙂
Amúgy én is leglább annyira szeretem ezeket, mint a gyerekek! 🙂

    Herczeg Gabriella

    Jenis, örülök hogy tetszik! 🙂

pkv

Kössz a receptet, addiktív!

    Herczeg Gabriella

    pkv, örülök hogy ízlett! 🙂

Leave a reply