OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Óhatatlanul átalakultak az étkezési szokásaink a gyerekek születése óta. Nemcsak arról van itt szó, hogy máshogy és másra kell több idő, de mások lettek az igények is, a kicsik valahogy nem rajonganak a rozé kacsamellért, sem az egzotikus ízekért (legalábbis egyelőre), viszont a garnéláért már közelharcot folytatnak az apjukkal és egymással is. Imádják a tengeri halat, de a tiszait csak az egyikük eszi, a tészta, az minden mennyiségben, a zöldség (ami egyenlő a nyers répával, uborkával és káposztával) viszont csak a nagyobbiknál nyerő. A gyümölcs az az alma, ebben mindkettő egyetért, a tejföl meg olyan dolog, amivel csak apa és anya mérgezi magát. Szóval nehéz megkomponálni egy egyszerű ebédet is úgy, hogy mindenki kedvére szolgáljon, ezért aztán maradnak a biztonságos (már-már hatásvadásznak mondható) ízek és összeállítások. Például az almaleves, betétnek mazsolával és nyers alma kockákkal, és ez a tejszínes parmezános húsos ragu, krumplipürével vagy főtt tésztával. És nem tudom rá azt mondani, hogy nem élvezzük mi felnőttek is ugyanúgy ezeket a meleg, barátságos, egyszerű ízeket.

almaleves mazsolával

  • 1 kg + 40 dkg alma
  • 1 liter almalé (100%-os, szűretlen, nem koncentrátumból, és lehetőleg bio)
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom (bio)
  • 2 dl tejszín
  • 1 rúd fahéj
  • 6 szem szegfűszeg
  • 1/3 rúd vanília
  • nádcukor, ízlés szerint

Az 1 kg almát meghámozzuk, kimagozzuk, feldaraboljuk.

Fazékba öntjük az almalevet, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a fűszereket (a vaníliát kettéhasítva, magjait kikaparva), felforraljuk és 10 percig főzzük. Kiszedjük belőle az egész fűszereket, majd hozzáadjuk az almát. További 5 percig főzzük fedő alatt, majd turmixoljuk botmixerrel.

Visszatesszük a tűzre (én visszatettem bele a fahéjat és vanília hüvelyt is), hozzáadjuk a mazsolát, a maradék almát meghámozva, kimagozva, apróra darabolva, és a tejszínt. Összeforraljuk és kész. Ízlés szerint még lehet hozzá adni nádcukrot is a végén.

zöldborsós sertésragu krumplipürével

50 dkg darált sertéscomb

30 dkg vöröshagyma

40 dkg zöldborsó

2 gerezd fokhagyma

2 ek olívaolaj

2 ek vaj

1 csokor petrezselyemzöld

2 dl tejszín

1 marék reszelt parmezán

krumplipüré:

1 kg krumpli

5 dkg vaj

2 dl zsíros tej (vagy tej és tejszín tetszőleges arányú keveréke)

szerecsendió

A hagymát apróra vágjuk, az olívaolajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a húst, átpirítjuk nagy láng felett, gyakran megkeverve. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, sózzuk (borsozzuk), öntünk alá 2 dl vizet, majd fedő alatt kis lángon 15-20 percig főzzük.

Levesszük a fedőt, elforraljuk alóla a nedvességet, majd hozzáadjuk a zöldborsót. Fedő alatt 2-3 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a vajat, tejszínt és összeforraljuk. Végül belekeverjük a parmezánt is.

Közben a krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, bő vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, sózzuk, krumplinyomóval összetörjük. Reszelünk hozzá szerecsendiót és hozzáadjuk a tejet is. Alaposan összekeverjük majd a ragu mellé tálaljuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

0 comments

Leave a reply