P1017618

8 db
50 dkg fehér húsú halfilé
1 tojás
4 csapott ek zsemlemorzsa
1 kis fej piknikhagyma (vagy 3-4 dkg vöröshagyma)
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyemzöld (vagy 4 ek szárított petrezselyem)
2 ek citromlé

olaj

A halat késsel apróra vagdaljuk vagy ledaráljuk, majd összegyúrjuk a tojással, zsemlemorzsával, nagyon finomra aprított (vagy szintén darált) hagymával, fokhagymával, finomra metélt petrezselyemzölddel, citromlével, sóval.

Tojásnyi gombócokat formázunk a masszából, ezeket ellapítjuk, majd nagyon kevés olajjal kikent serpenyőben mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük mérsékelt láng felett.

A félbevágott zsömlékbe halpogácsa, lilahagyma, salátalevél és tejföl kerülhet, de mehet bele majonéz, paradicsom is, ízlés szerint.

A házi zsemle hozzá egy ricottával gazdagított tészta, ami így azon túl, hogy sokáig puha marad, még fehérjében is gazdagabb a hagyományos zsömlénél, az elkészítése pedig nagyon egyszerű. Ricotta helyett lehet hozzá azonos mennyiségben sovány túrót is használni, a lényeg, hogy krémes, apró szemcséjű, vizes állagú legyen.

8 db
40 dkg rétesliszt
12,5 dkg ricotta
25 dkg natúr joghurt
3 dkg puha vaj
1 ek (nád)cukor
1 tk só
1,5 dkg friss élesztő
tojás a kenéshez

szezámmag a szóráshoz

Az élesztőt a liszttel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk rugalmas, sima felszínű tésztává, ami a kéztől szépen elválik.

A kelesztőtálat letakarva félretesszük, amíg a tészta duplájára nem kel.

Átgyúrjuk, 8 részre osztjuk és gombócokat formázunk belőlük, amiket kissé ellapítunk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe kerülnek még fél órára kelni. A tetejüket közben lekenjük elhabart tojással kétszer, a második kenés után pedig meghintjük szezámmaggal.

Előmelegített sütőben 200°C fokon 20 percig sütjük, amíg a tetejük kissé megpirul. (villanysütő, alsó-felső sütés)

Rácsra szedve hűtjük ki.

Megjegyzés: Ha 2 év alatti a gyermek, a szezámmagot inkább hagyjuk el az ő zsemléiről.

0 comments

Leave a reply