Ez volt a harmadik torta Csipi harmadik születésnapjára, ez már a bölcsődei zsúrra készült. A tésztája tulajdonképpen egy leegyszerűsített banánkenyér, a krém pedig egy gazdag, mascarpones tejcsokoládé krém, amivel nagyon jól lehet dolgozni, szépen tartja a formáját, mégis krémes, lágy.
A zsúr (mit is írok, Tamás szerint “parti”) után a bölcsiben csokoládéval összemaszatolt pofikák négyzetméterre eső igen magas száma alapján arra következtettem, hogy a 2 és 3 év közötti gyerekeknek nagyon bejön.
- 22×20 cm szögletes sütőforma
- 2 nagy banán (20 dkg tisztítva)
- 3 tojás
- 5 dkg finomra hengerelt zabpehely
- 10 dkg finomliszt
- 5 dkg nádcukor
- 2 tk sütőpor
- 1/2 kk szódabikarbóna
- 1 ek vaníliás cukor (házi vagy Bourbon)
- 3 dkg vaj
- krém:
- 12,5 dkg tejcsoki
- 25 dkg mascarpone
- 1 ek kakaópor (cukrozatlan, Holland)
- 2 ek nádcukor
A banánt a tojásokkal és zabpehellyel addig turmixolom, amíg a zabpehely sem marad már darabos benne. Hozzáadom a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet, cukrokat, olvasztott vajat, alaposan kikeverem, majd kivajazott kilisztezett vagy szilikon sütőformába öntöm.
Előmelegített sütőben 180°C fokon (villanysütő, alsó-felső sütés) 20 percig sütöm, amíg tűpróbánál már nem ragad a tészta a tűre.
Rácsra borítva hűtöm ki.
A csokoládét összetördelem, majd a mascarponeval, cukorral, kakaóporral együtt megolvasztom. Addig keverem kis láng felett, amíg a kakaópor is csomómentesen feloldódik benne.
Ha kihűlt a krém és megdermedt kissé, a tortalapot kettévágom, megkenem a krémmel, rárakom a tetejét, majd bevonom a maradék csokikrémmel.
Díszítésre én reszelt étcsokoládét szórtam a torta tetejére+ oldalára, illetve néhány smarties színesítette a végeredményt.
Szia! 🙂
Nagyon klassz ez a torta! Vajon 18 vagy 26 cm átmérőjű kapcsos formában, vagy 20/22 cm-es piteformában is megsüthető?Ha igen, milyen mennyiséggel számoljak? Februárban lesz az én törpém 3.szülinapja, megsütném 🙂 Megírnád, hogy a másik 2 torta milyen volt? Vagy arról is lesz blog-bejegyzés? 🙂 Köszönöm!!!!!