Tamás fiam aktuális kedvence a hal, és bár a toplista tetején a harcsa és pisztráng csücsül továbbra is, nem veti meg az aranydurbincsot és a branzinót sem. Amikor pedig mindezek beszerzése nehézségekbe ütközik (talán nem mondok újat azzal, hogy vidéken jó minőségű halat venni nem egy leányálom), akkor megteszi a Viktória tavi fogas, ausztrál süllő vagy a tőkehal is. (meglepő módon ezeket egyenletesebb minőségben szállítják a helyi Metroba, mint a hazai tenyésztett pisztrángot, sajnos) A következő darab tőkehalból készült, mert éppen azt kaptam szépet, de akármilyen más, fehér húsú halból elkészíthető.
Ez a recept egyébként Csipi abszolút kedvence, hiszen minden olyan hozzávaló szerepel benne, amit szeret: hal, zöldborsó, hagyma, fokhagyma, tejszín, bazsalikom és parmezán. A hal ebben a formában talán nem a legesztétikusabb ugyan, de ha a gyereknek főzök, a legfontosabb szempont, hogy teljesen szálkamentes legyen, amihez a tőkehalat általában ujjnyi csíkokra kell vágnom. Ha sikerül ennél nagyobb szálkátlan darabokat is előállítani, akkor párolhatjuk ujjnyi vastag, gyermektenyérnyi darabokban is a halat, ez egy ideális méret a 4-5 év körüli apróságoknak, csak ilyenkor a párolási idő 2-3 percről 4-5 percre nő.
A recept pedig részt vesz a Tarka Bárka szülinapi receptversenyén is, akinek van kedve ezen a remek halas blogon nagyszerű halas ajándékcsomagot nyerni, náluk olvashatja el a feltételeket!
40 dkg fehér húsú halfilé (most tőkehalfilé) , bőr és szálka nélkül
1 fej vöröshagyma (6-8 dkg)
2 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
30 dkg zsenge zöldborsó
1/2 ek vaj
1/2 ek olívaolaj
1 szűk maréknyi reszelt parmezán (2 dkg) vagy más kemény, reszelhető, aromás sajt
6-8 levél bazsalikom (vagy egy kis csokor petrezselyemzöld)
A halból minden szálkát eltávolítok, közben ujjnyi csíkokra vágom. A hagymát, fokhagymát finomra aprítom, a bazsalikomot vékony csíkokra vágom, a parmezánt finomra reszelem.
Az olajon megolvasztom a vajat, majd üvegesre sütöm benne ahagymát.
Hozzáadom a fokhagymát, átkeverem, hozzáadom a zöldborsót, összeforrósítom, sózom, majd fedő alatt mérsékelt lángon 2-3 percig párolom.
Ezt követően hozzáadom a tejszínt, összeforralom, majd beleteszem a halfiléket, megszórom a bazsalikommal és sajttal, lefedem, és további 2-3 percig párolom.
Tálalásnál lehet mellé adni puliszkát vagy párolt rizst is, mindkettővel nagyon finom.
0 comments