Érdekes, hogy a gyerekek mennyire nem tisztelik az autentikus recepteket, és sokszor jobban vonzódnak egy-egy mexikói-olasz-babakonyhás hibrid megoldáshoz, mint az eredeti receptek alapján készülő ételekhez. Tehát vegyük az olasz húsgolyókat, keverjük össze a chili con carne alapjaival, majd ültessük át csirkehúsra az egész receptet, és megkapjuk egy négyéves aktuális kedvenc ételét. A hagyományőrző receptek hívei ne is olvassák innen tovább, viszont ajánlom mindenkinek, aki jó pontokat akar szerezni egy (vagy több) válogatós kis apróságnak.
50 dkg csirkemellfilé
1 fej vöröshagyma (10 dkg)
3 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyem
1 ág rozmaring
3 dl passzírozott paradicsom (passata)
3 dl víz
1/2 babérlevél
4-5 levél bazsalikom
1 tk cukor
2+1 ek olívaolaj
2 dkg vaj
15 dkg tarkabab
15 dkg tészta (pl rigatoni)
só
parmezán vagy más aromás, reszelhető sajt (pl ementáli) ízlés szerint
A babot mossuk át, áztassuk be legalább 6 órára, majd friss, enyhén sós vízben főzzük puhára és szűrjük le.
A hagymát és fokhagymát késes aprítóban pépesítsük, a massza 2/3 részét vegyük ki és 2 evőkanálnyi olívaolajon süssük üvegesre. Öntsük fel a passzírozott paradicsommal és a vízzel, adjuk hozzá a babérlevelet, cukrot, a felcsíkozott bazsalikomot, sózzuk, adjuk hozzá a vajat és gyöngyöztetve főzzük kis láng felett.
A maradék pépes hagymához adjuk hozzá a petrezselyemzöldet, a rozmaring lecsipkedett levélkéit, ezzel is pépesítsük, majd adjuk hozzá a nagyobb kockákra vágott csirkehúst, egy evőkanálnyi olívaolajat, bő csipet sót. Daráljuk addig, amíg jól formázható, pépes húsmasszát kapunk. Formázzunk belőle diónyi golyókat és főzzük ki a paradicsomszószban. (ez nagyjából 2-3 perc oldalanként, közben egyszer át kell fordítani a golyókat. akkor jó, ha mindenütt kivilágosodik a hús, tovább főzni nem érdemes, mert megkeményszik a golyó)
A kifőtt golyókat szedjük ki, a maradék szószt forraljuk be.
Közben bős, sós vízben főzzök ki a tésztát.
A besűrűsödött paradicsomszószhoz adjuk hozzá a babot, forraljuk össze, adjuk hozzá a kifőtt tésztát és a húsgolyókat.
Tálalásnál szórhatunk reszelt sajtot is a tetejére (nálunk az ementálinak van alegnagyobb sikere), de anélkül is kiválóan működik.
0 comments