Érdekes, hogy a gyerekek mennyire nem tisztelik az autentikus recepteket, és sokszor jobban vonzódnak egy-egy mexikói-olasz-babakonyhás hibrid megoldáshoz, mint az eredeti receptek alapján készülő ételekhez. Tehát vegyük az olasz húsgolyókat, keverjük össze a chili con carne alapjaival, majd ültessük át csirkehúsra az egész receptet, és megkapjuk egy négyéves aktuális kedvenc ételét. A hagyományőrző receptek hívei ne is olvassák innen tovább, viszont ajánlom mindenkinek, aki jó pontokat akar szerezni egy (vagy több) válogatós kis apróságnak.

50 dkg csirkemellfilé

1 fej vöröshagyma (10 dkg)

3 gerezd fokhagyma

1 nagy csokor petrezselyem

1 ág rozmaring

3 dl passzírozott paradicsom (passata)

3 dl víz

1/2 babérlevél

4-5 levél bazsalikom

1 tk cukor

2+1 ek olívaolaj

2 dkg vaj

15 dkg tarkabab

15 dkg tészta (pl rigatoni)

parmezán vagy más aromás, reszelhető sajt (pl ementáli) ízlés szerint

A babot mossuk át, áztassuk be legalább 6 órára, majd friss, enyhén sós vízben főzzük puhára és szűrjük le.

A hagymát és fokhagymát késes aprítóban pépesítsük, a massza 2/3 részét vegyük ki és 2 evőkanálnyi olívaolajon süssük üvegesre. Öntsük fel a passzírozott paradicsommal és  a vízzel, adjuk hozzá a babérlevelet, cukrot, a felcsíkozott bazsalikomot, sózzuk, adjuk hozzá a vajat és gyöngyöztetve főzzük kis láng felett.

A maradék pépes hagymához adjuk hozzá a petrezselyemzöldet, a rozmaring lecsipkedett levélkéit, ezzel is pépesítsük, majd adjuk hozzá a nagyobb kockákra vágott csirkehúst, egy evőkanálnyi olívaolajat, bő csipet sót. Daráljuk addig, amíg jól formázható, pépes húsmasszát kapunk. Formázzunk belőle diónyi golyókat és főzzük ki a paradicsomszószban. (ez nagyjából 2-3 perc oldalanként, közben egyszer át kell fordítani a golyókat. akkor jó, ha mindenütt kivilágosodik a hús, tovább főzni nem érdemes, mert megkeményszik a golyó)

A kifőtt golyókat szedjük ki, a maradék szószt forraljuk be.

Közben bős, sós vízben főzzök ki  a tésztát.

A besűrűsödött paradicsomszószhoz adjuk hozzá a babot, forraljuk össze, adjuk hozzá a kifőtt tésztát és a húsgolyókat.

Tálalásnál szórhatunk reszelt sajtot is a tetejére (nálunk az ementálinak van  alegnagyobb sikere), de anélkül is kiválóan működik.

0 comments

Leave a reply