Általában nem vagyok híve a különböző konyhai kütyük gyűjtögetésének, már ami az elektromos berendezéseket illeti, de úgy hiszem, mindenhol akad egy-két olyan darab, ami mások számára feleslegesnek tűnhet, de az adott háztartásban nagyon is jó szolgálatot tesz. Nálunk ilyen a pattogatott kukorica készítő masina, amiről nem túlzás azt állítani, hogy napi rendszerességgel használjuk, lévén a popcorn a nagyobbik (és még így sem túl nagy) fiú kedvenc csemegéje. Ez nálunk azt jelenti, hogy amíg popcornt eszik vacsora után, addig sem édességet, csokoládét vagy cukorkát kíván helyette. Tehát nem olyan rossz dolog ez, mivel a natúr, sózatlan popcorn nem egy kifejezetten egészségtelen darab.

De mire való az anyja, ha nem arra, hogy elrontsa a gyereket? (nem kell válaszolni, költői kérdés volt, tudom a választ :)) Tehát jövök én, és összekeverem a popcornt tejcsokival, amiért természetesen a gyermekünk odáig lesz, és egyetlen mentségem erre az marad, hogy többnyire ilyenkor én is besegítek neki az eltüntetésében.

Hogy mit keres itt ez a recept? Nos, a hiteles történet úgy hangzik, hogy volt olyan időszak, amikor a natúr csemegék nem nyűgözték le a gyerekemet, de a tejcsoki annál inkább. Tulajdonképpen ekkor született ez a recept, és főleg azért, mert így sikerült jelentősen mérsékelnem a gyerek tejcsoki bevitelét nagyobb hisztirohamok nélkül, ennek az átvezetésnek köszönhetően pedig ma már a sima pattogatott kukorica az igazi kedvenc. A tejcsokis változat pedig ma már jóval ritkábban, csak desszertként funkcionál, és nem is annyira  a gyerek, mint inkább a szülők számára.

Két változatban készülhet, a tejcsoki mennyiségétől függően: dupla adag csokival egy nagyobb kockákra vágható, táblás desszert, kevesebbel pedig egy vékony réteg csokival bevont popcorn csemege, ami filmek mellé tökéletes lehet.

5 dl natúr, sózatlan pattogatott kukorica

5 dkg tejcsokoládé (a táblás desszerthez 10 dkg)

A tejcsokoládét vízgőz felett (vagy vastag aljú edényben kis lángon) óvatosan megolvasztom, majd összeforgatom a pattogatott kukoricával.

A táblás desszertnél kis szögletes szilikon kenyérformába egyengetem a popcornt majd kanál hátával kissé lenyomkodom (nagyon nem kell, hogy ne törjön a kukorica). Miután kihűlt, éles késsel nagyobb kockákra vágom.

A szemezgetős változatnál a csokival összeforgatott kukoricát szilikon sütőlapon szétterítem, egy rétegben, szellősen, majd hűvös helyen megvárom, amíg megdermed. Darabokra tördelem és lehetőleg csíkos papírkosárban tálalom.

0 comments

Leave a reply