Mi is lehetne kedvesebb egy gyerek szívének, gyomrának mint a pizza? Én kevés ételt tudnék megnevezni, talán a tejbegríz, már ami az én kis legényemet illeti. Ez a pizza viszont rögtön második a listán. Eredetileg a garnélás-tonhalas a kedvence, de most be kellett érnie egy olyan verzióval, ami a legtöbb gyerek ízlésének szerintem megfelel, a látványról nem is beszélve. Mert ugye a dupla tonhal a címben azt jelenti, hogy a feltéten kívül az alakja is tonhalas. Pikkelyek padlizsánból. Mert az egy halra kell, bizonyos életkor alatt ezt elvárják az embertől. Az elkészítésnél pedig kiváló segítséget tudnak nyújtani az apró kezek, főleg a pikkelyek felhelyezésében, így közös programnak sem utolsó. A tonhal  ugyan konzerv, de ahol a gyerekek még idegenkednek a halak fogyasztásától, ott nagyon praktikus lehet, hiszen ez az íz igazán tetszik a legtöbb embernek, kicsinek és nagynak egyaránt, így első lépcsőként a halak bevezetéséhez a mindennapi étrende nagyon célravezető lehet, ráadásul könnyen beszerezhető jó minőségben szinte bárhol.

  • 20 dkg rétesliszt
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 dl víz
  • 1 mk só
  • 7-8 gr friss élesztő (vagy 1 mk szárított)
  • 1 tk alamecet (vagy fehérborecet)

Az élesztőt feloldjuk a vízben, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kidolgozzuk, közepesen kemény, rugalmas tésztává. Cipóvá formázzuk, a kelesztőtálat nyirkos konyharuhával letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelsztjük a tésztát.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk amilyen vékonyra csak tudjuk (3-5 mm), majd derelyevágóval tonhal alakúra vágjuk. Előtte be lehet jelölni kés pengéjével a hal formáját a tésztán, sőt, sütőpapírból tonhal alakú sablont is ki lehet vágni, ha pontos formát szeretnénk.

A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.

  • 10 dkg konzerv tonhal, lecsöpögtetve
  • 1 dl passzírozott paradicsom
  • 1 kk szárított oregánó finomra morzsolva
  • 1 salotta
  • 2-3 dkg grana padano forgácsolva
  • 1/2 kis padlizsán
  • olívaolaj
  • 1 szem olajbogyó vagy kapribogyó

A salottát finomra aprítjuk, majd elkeverjük a passzírozott paradicsommal és szétmorzsolt szárított oregánóval, sózzuk, a hal alakú tésztára kenjük.

A tonhalat a tésztára morzsoljuk, a forgácsolt sajtot is szétosztjuk rajta.

A padlizsánt hosszában kettévágjuk, majd nagyon vékonyan felszeleteljük. Olívaolajjal vékonyan bekenjük a szeleteket (pl ecsettel), majd a tonhal farkától a feje felé haladva tetőcserépszerűen lerakjuk a padlizsánszeleteket, úgy, mintha  a hal pikkelyei lennének.

A hal szeme egy szem kapri- vagy olajbogyó, ami épp van otthon.

Előmelegített sütőben 220 C fokon 12 perc alatt sül meg. (én általában rácsra teszem a sütőpapírt, arra a tésztát, így sütöm, akkor az alja is ropogós lesz, nem ázik el.)

2 comments

Anazar

De jó! A látvány pazar!!

    killervidra

    Anazar, örülök hogy tetszik! 🙂

Leave a reply